Nový rektor Trnavskej univerzity sa ujme žezla

22.11.2011 Trnava

Trnava 19. novembra (TASR) – Inaugurácia rektora Trnavskej univerzity (TU) Mareka Šmida sa bude konať v utorok 22. novembra. Šmid sa stane historicky piatym rektorom TU po jej obnovení v roku 1992. Do funkcie ho prezident Slovenskej republiky vymenoval 22. augusta, uvedenie sa bude konať v sále Marianum Arcibiskupského paláca v Trnave.

Na slávnosti rektor následne inštaluje nových prorektorov - Ľubicu Ilieovovú pre oblasť vzdelávania a starostlivosti o študentov, Ladislava Csontosa pre oblasť vedy, výskumu a umeleckej činnosti, Blanku Kudláčovú ako prorektorku pre rozvoj a Milana Katuninca pre vonkajšie vzťahy a spoluprácu. Súčasťou ceremónie bude aj inaugurácia dekanky Právnickej fakulty Heleny Barancovej a dekana Teologickej fakulty Miloša Lichnera. TASR o tom informovala Kancelária rektora TU.

Marek Šmid sa ujíma funkcie po roku od vyhlásenia volieb rektora. Bol zvolený až vo štvrtom kole. Sitom volieb neprešiel dovtedajší rektor, ani traja prorektori. Voči spôsobu volieb a legitimite niekoľkých členov akademického senátu sa na TU vzniesol protest, prípadom sa zaoberalo Ministerstvo školstva SR, poslanecký výbor NR SR i Kancelária prezidenta SR. Ivan Gašparovič po predložení zistení Šmida nakoniec vymenoval.

Marek Šmid pôsobí na TU od jej vzniku v rôznych pozíciách, okrem iného ako prorektor pre právne záležitosti, spoluzakladateľ, prodekan a dekan Právnickej fakulty a riaditeľ Ústavu pre právne otázky. Pracoval aj ako prokurátor Generálnej prokuratúry SR, riaditeľ kancelárie predsedu vlády SR, poradca podpredsedu vlády SR pre legislatívu, člen Legislatívnej rady vlády SR, poradca ministra zahraničných vecí pre prípravu základnej zmluvy so Sv. Stolicou a eurodiplomat.
 

Vyberte región